Translate

zaterdag, februari 27, 2010

de neusspray Avamys

Hallo allemaal,
Omdat er wat vragen binnenkwamen over de neusspray Avamys een berichtje hierover.

Avamys gebruik je als onderhoud en niet zoals bijvoorbeeld bij een Vicks neusspray of Otrivin een paar dagen. Otrivin mag je bijvoorbeeld maar een week gebruiken en is beperkt houdbaar. Avamys heb ik bij mijn longarts laten voorschrijven omdat... Patrick deze spray een tijd terug ook kreeg voorgeschreven. Pat is na zijn transplantatie veel verkouden geweest en dat virus veroorzaakte bij hem ondanks zijn andere longen toch regelmatig voor een longontsteking. De pseudomonas zit nog steeds in zijn neusholtes, keel en luchtpijp tot het gedeelte waar de andere longen zijn ingebracht. Zijn herstel duurde heel lang. Sinds hij de neusspray Avamys preventief gebruikt, blijven de neusholtes schoon en kunnen minder snel virussen worden doorgegeven naar de longen. Van de neusspray gebruik je 's ochtends 2 pufjes per neusgat, het is een verstuiver en misschien wel een goede oplossing voor andere CF-ers omdat het vaak met verkoudheid begint. Zelf heb ik er tot nu toe baad bij omdat de verkoudheid is verdwenen, scheelt een hoop groene monsters. Ik hoop dat ik jullie voldoende informatie heb gegeven, anders kan je altijd een reactie plaatsen!


Dit is hem


Groetjes Claudia

vrijdag, februari 26, 2010

een weekomschrijving van een zieke CF-er

Even een tussendoortje van Claudia,

De afgelopen week ben ik thuis gebleven met een antibioticakuur Tavanic van 2000mg p/d. Het is een zusje van ciproxin. Van ciproxin krijg ik namelijk altijd darmklachten, maar met Tavanic heb ik daar geen last van. Naast dat ik 1x daags Propolis gebruik (zie blog 30/1/2009)ben ik ook die gaan verdubbelen. Het is een natuurlijke antibiotica. Een tip voor andere CF-ers! De colistine kan ik niet meer verdubbelen, omdat ik sinds september 2x2 ben gaan gebruiken en al aan de max zit. Omdat bij mij de longontsteking vaak ontstaat door een verkoudheid heb ik een neusspray Avamys gekregen waardoor de verkoudheid na gebruik binnen twee dagen is verdwenen. In de "virusmaanden" kan ik deze spray ter preventie gebruiken.

Tijdens mijn verblijf thuis, ga ik om de dag naar de sportschool om te zorgen dat de conditie niet te snel achteruit kukelt. Het niveau is nu wel aangepast. Even geen crosstrainen,en even niet roeien, maar fietsen en op de band lopen in plaats hardlopen. Tussendoor probeer ik het een en ander op te hoesten door een beetje vreemde ligoefeningen aan te nemen op een grote bal. Dat ging gister dan ook bijna fout, toen ik van de bal af rolde en bijna een stellage met ballen liet omvallen hi hi. Verder laat ik 1 tot 2 x per dag de honden uit zodat ik blijf bewegen. En zit ik nu op een toename voor het vernevelen (met o.a. zout, ventolin, colistine, pulmozyme)en 4x daags ophoesten met hulp van de flutter. Een hele dagtaak, maar dat hoort er bij. De computer en de boeken zorgen voor genoeg afleiding.

Nou en na dit hele verhaal over een CF-er die een ontsteking heeft kan ik sinds vandaag pas zeggen dat ik me weer iets beter voel! Normaal gesproken ben ik daar altijd voorzichtig mee, want zal je net zien dat je er verhoging bij krijgt en je lichaam je toch even voor de gek heeft gehouden. Het laatste wat ik wil is dat ik manlief en de hondjes een paar weken moet missen! Maar bij CF heb je nou eenmaal niet altijd wat te willen......
Oh ja, en aankomende week gebruik ik natuurlijk ook om op te knappen. Even goed kuren en helemaal herstellen...anders is het allemaal half werk geweest.