Translate

dinsdag, augustus 10, 2010

aan het bakken

Dit is hemmmm
Claudia is here, testing testing.

Bakzin, jaaaaaaaa. Op internet stond een recept voor worteltaart. Klinkt apart hè, dus proberen maar. Konden Paul en Mirjam gelijk die avond ff keuren of het gelukt was. (het was gezellig) Toen ik met het glazuur bezig was (monchou met poedersuiker) en ik manlief liet proeven, vroeg ik 'en, waar smaakt het naar?'. 'Uh, wortels?'. Neeeeeee, maar maakt niet uit. De voorbereidingen gingen goed, totdat ik de boel door elkaar moest kneden. Dan verbaast het je dat het een taart moet worden. Maarrrrrr het is gelukt hoor en hij smaakt erg lekker. Wel een stevige hap, dus het worden wel dunne plakjes voor bij de koffie. Waar smaakt het naar... soort peperkoek eigenlijk met walnootjes.De geraspte wortels maken het zoet. Leuk om te proberen.

Vandaag is het mijn vrije dag. Het afgelopen jaar werkt het voor mij goed, als ik nuchter begin met de pufjes ventolin, tiotropium en de neusspray.  Dan gaat er aquadeks (multivitamine) en propolis (homeopatische antibiotica) door de keel en neem ik een sneetje ontbijtkoek. Vervolgens laat ik in ieder geval 's ochtends Bram en Roos uit en kan Pat nog ff blijven liggen. Op de dagen dat ik werk, laat Pat de hondjes 's ochtends uit omdat ik dan nog ga fietsen. Na de wandeling zet ik een bakkie koffie en ga ik heerlijk zitten ontbijten (het liefst buiten) met Pat. We doen samen van huishoudklusjes en pas tegen het eind van de ochtend begin ik met het vernevelen van 5.85% zout, daarna colistine met ventolin, en vervolgens de pulmozyme. Eerder voel ik niet de behoefte omdat ik niet benauwd ben, hoest of "vol" zit.  De hele middag voel ik me dan goed en voor het avondeten begint de tweede vernevelronde (zout, colistine met ventolin) en s'avonds de laatste (zout, ventolin). Mits ik moet werken, dat zit ik al veel eerder aan de 'pijp', en dat geldt dan ook weer voor de vervolgrondes. De laatste maanden heb ik wel meer moeite met de ochtenden, het lijkt dan of ik maar niet op gang kan komen, waardoor ik me er echt wel eens toe moet zetten om actie te ondernemen. Je kan me eigenlijk geen ochtendmens meer noemen, omdat ik me dan lichamelijk nog niet fit voel maar mijn mond doet het wel goed hoor! (ik babbel graag hè Pat?). Op kantoor zeg ik maar dat ik nog geen koffie opheb als reden dat ik me zo duf voel...
Zijn er meerdere CF-ers die 's ochtends meer moeite hebben om op gang te komen? Pat had daar de laatste jaren last van. Hij had dan het gevoel of dat zijn lichaam geen nachtrust had gehad en kon de hele ochtend wel blijven liggen.

Pat heeft vandaag een check-up dagdeel in Dekkerswald voor allerlei onderzoeken die toch CF gerelateerd zijn, waarvoor ze in Groningen niet over voldoende kennis beschikken. Pat is na de transplantatie nog vaker in ziekenhuizen geweest dan ervoor. Gelukkig is Dekkerswald voor ons erg dichtbij (7 km) dus dat is een meevaller.

Omdat we binnenkort een feestje in Friesland hebben van onze zwager die 50 jaar wordt, ga ik vanmiddag maar eens op zoek naar een gepast cadeau. We nemen dan nog wat spulletjes mee voor ons neefje en nichtje, dus dat is voor mij ook genieten.
Tot de volgende keer!

3 opmerkingen:

Yehudith zei

Jummie, worteltaart! Mochten jullie m niet opkrijgen, kom ik graag een stukje halen ;).

's Ochtends meer moeite hebben om op gang te komen: ik ken het. Bij mij is het het laatste (half) jaar ook een stuk erger geworden! Inderdaad, net alsof je 's nachts geen rust hebt gehad.
Succes met de nachtrust en vandaag bij de check-up!

Groetjes,
Judith (CFcafé)

Cash en Els zei

Hoi, ik was vroegher ook een ochtendmens, stond al 6 uur smorgens gezellig te babbelen. Wekker ging en hup ik was wakker.
Dat is de laatste jaren wel verandert, sta later op en heb ook meer moeite om "echt" wakker te worden.
Ik begin altijd met zout sprayen, ontbijten aankleden en dan nog sprayen met tobi of colystin. Dan met de hond naar het strand of iets anders beweeglijks ;-)

Worteltaart ken ik, is errugh lekker.
Groetjes, Els

Anoniem zei

Taart ziet er goed uit!
Ik heb ook veel moeite met het op gang komen 's ochtends, alsof ik uren door kan slapen, moet me er echt toe zetten om eruit te gaan.
Ik spray pulmozyme meestal meteen na het opstaan, al ben ik nog steeds zoekende wat nou het beste moment is. Voordat ik de hond uitlaat, of juist erna. (gebruik het sinds december '09)
Groetjes, Sandy uit Haarlem (32 jr, CF+diabetes) (Ydnas CFcafe)